
משכנתא, מדד תשומות הבנייה ומה שביניהם
זאב טפראם אתם בטוחים שמצאתם את דירת החלומות שלכם ההולכת ונבנית בימים אלו ממש, ואתם צעד אחד מרכישה ״על הנייר״, חשוב שתכירו מושג שעומד להשפיע עליכם לא מעט: מדד תשומות הבנייה.
מדובר במדד שמצוי, בדרך כלל, במגמת עלייה עקבית, וצפוי בשל כך להגדיל את התשלום הסופי על הדירה החדשה שלכם.
מדד זה מבטיח כי הקבלן לא יצטרך לספוג את העלייה בהוצאות הבנייה, זאת בזמן שהרוכש עדיין לא שילם את מלוא הסכום בעבור הדירה הנבנית – ובעצם עלול לייקר את הדירה שלכם בעוד עשרות אלפי שקלים.
אז מהו, בעצם, מדד תשומות הבנייה?

האם המדד משפיע על כלל רוכשי הדירות?
המדד לא ישפיע על מי שרוכש דירה קיימת אלא רק על הרוכשים מקבלן דירה "על הנייר", כלומר דירה שטרם הסתיימה הבנייה שלה ומועד הכניסה אליה הוא מאוחר יותר.

האם אני יכול להצמיד את הכסף הפנוי שלי למדד תשומות הבנייה?
לא, מדד תשומות הבנייה אינו מאפשר הצמדה אליו וקבלת תשואה ריאלית כפי שמתאפשר במדד המחירים לצרכן.
האם מדובר במדד שעולה כל הזמן?
עקרונית מדובר במדד שעולה מדי שנה – לרוב בשיעור גבוה יותר ממדד המחירים לצרכן. בתקופות של מיתון כלכלי או האטה בשוק הנדל"ן, העלייה במדד זה נהיית מתונה יותר ולעתים נרשמת בו אפילו ירידה זמנית.
אז איך בכל זאת אוכל להגן על עצמי מעלייה במדד תשומות הבנייה?
במהלך המשא ומתן לרכישת הדירה מול הקבלן ניתן לבקש להצמיד את יתרת התשלום למדד אחר, ולא למדד תשומות הבנייה – בקשה שכנראה תישלל על-ידי מרבית הקבלנים.
שימו לב: תמיד נכון "לשבור" פיקדון או לפדות קרן השתלמות כדי להקטין את סכום המשכנתא שלכם. ההחלטה תלויה בתשואה שהפיקדון או הקרן מניבים.
רכישת דירה, ובייחוד כזו ״על הנייר״, כרוכה, באופן טבעי, בלא מעט הוצאות בלתי-צפויות. היערכות נכונה למול ההוצאה שמייצר מדד תשומות הבנייה עשויה לאפשר לכם להתמודד טוב יותר עם המדד והשלכותיו.