מערכת PEPPER

מהו חוק הטיפים במסעדות? ואיך הוא ישפיע עלינו?

מערכת PEPPER
״חוק הטיפים" שנכנס לאחרונה לתוקף, משפיע לא רק על עולם המסעדנות אלא גם על כיס הצרכנים. אז מה בעצם השתנה? מי מרוויח ומי ממש כועס? ריכזנו עבורך את כל המסקנות הרלוונטיות

מהפכת הטיפים 

אז מה ש״חוק הטיפים״ אומר, בעצם, זה שאם עד היום כספי הטיפים נתפסו כהכנסה של העובדים, עכשיו הם ייחשבו בתור הכנסה של המסעדה, של המעביד. וכך, כל המלצרים והברמנים שהיו רגילים לקבל שכר באינספור צורות שונות (מזומן + תלוש, רק מזומן, תלוש ובו כל הטיפים, רק טיפים לכיס וכו׳) יתחילו לקבל משכורת מסודרת מהמסעדה בניכוי ההפרשות לפנסיה, ביטוח לאומי, מס הכנסה ומס בריאות. או במספרים – בערך 35% פחות ממה שהם עשו עד היום. 

 

הרעיון מאחורי ״חוק הטיפים״ הוא להסדיר את ענף המסעדנות ששכר העובדים בו היה נחשב לתחום די אפור ולא מוחלט. למשל, בתי הדין לעבודה התמודדו לא אחת עם סוגיות הקשורות לטיפים ובכל פעם הפסיקות היו שונות. חוץ מזה, לא היתה אחידות בשכר במקומות שונים ו.. כידוע, על מיליארדי שקלים בשנה שהרוויחו המלצרים לא שולמו מסים.

 

אז מי מרוויח ומי מפסיד?

השאלה הזו קצת מורכבת, כי האמת שלשני הצדדים במשוואה כנראה יהיה קשה להתרגל. המלצרים שרגילים לקחת לכיס ערימת שטרות מנופחת יצטרכו להמיר אותה במשכורת אחת, פעם בחודש, ככל הנראה נמוכה יותר. בעלי העסקים, מצדם, יצטרכו לעמוד באותה המשכורת באופן קבוע, מה שעשוי להיות קשה בתחום שבו המצב הבטחוני, מזג אוויר ומשתנים נוספים משפיעים מיידית על ההכנסה, ומטים אותה לכאן או לשם. ובנוסף, ייתכן שהם יסבלו מבריחת עובדים בגלל המצב החדש. אה, ואגב – יש מישהו שעדיין לא הזכרנו בכלל: הלקוח! נכון לכרגע מעריכים שאם לא יימצא שום הסדר אחר, ״חוק הטיפים״ יגרור עליית מחירים של בין 15%-20%, מה שאומר בעצם שגם אם אין לך שום קשר מקצועי לענף – יכול להיות של״חוק הטיפים״ תהיה השפעה גם עליך.

 

 

 

רגע, אבל… חדשות חמות מהתנור!

אז כאמור הרוחות סוערות – אבל רגע לפני שהחוק נכנס לתוקף, נודע כי לשכת המס מנסה ליזום ביחד עם מובילי ענף המסעדנות בארץ איזשהו סידור אחר: להפוך את כל המלצרים לעוסקים פטורים. כלומר, המלצרים יוציאו קבלה בסוף כל משמרת על סכום הטיפים שקיבלו וכך לא יצטרכו לשלם מע״מ. מדובר במהלך די מטורף ש אמור למנוע את הפגיעה הצפויה בשכר המלצרים ולהשאיר להם יותר כסף בכיס, וגם לחסוך למעסיקים הוצאות.

 

*הטור נכתב ע"י מערכת PEPPER.

 

תגובות הקוראים (44)

  1. סועד וותיק

    ארצה, אתן טיפ….לא חובה.
    טיפ הוא מענק שביעות רצון של המשלם. אין לחייב את הסועדים בתשלום זה.
    מסעדה\נותן שרות שיחייבו בטיפ בחשבונית, יש להדירם מביקור

    הגב
  2. אבי

    מדוע באירופה אין טיפים?

    הגב
  3. אלי

    מה לגבי האולמות האם זה חוקי. שבעלי האולם מכריחים את מזמין האולם לטיפים למלצרים. והוא קובע כמה ואני לא אומר על האורחים שגם נותנים. ועוד דבר. שבעלי האולמות גובים מבעל השמחה עבור אם מפעילים מוזיקה של זמרים. למה שלא יקחו מהטקליטנים

    הגב
  4. אבי

    למה שלא ישלמו למי שאוכל טיפ. נכון זה הזוי. אז גם לשלם יקר וגם טיפ. איך אומרים מי מת

    הגב
  5. יוסי

    אנחנו לאט לאט הופכים למדינה של האח הגדול”
    שהכל מצולם אתה יכול לנסוע רק עם רב קו. לשלם רק עם פלסטיקים. הורסים את הטעם לחיות
    אין שום חופשיות עוד מעט יכנס הבינה המלאכותית .וזה הוא נעבוד מול רובוטים .ואין בגצמעניין.

    הגב
  6. ron

    פשוט יותר לאסור לתת טיפ . לחייב את בעלי המסעדות לשלם כהוגן למלצרים, כולל תנאים סוציאליים והפרשות פנסיה .
    מכובד יותר ופחות מסובך .

    הגב
  7. זהר

    לשיננית שלי– אני לא נותן טיפ. לקופאית בסופרמרקט- אני לא נותן טיפ. לספרנית בספריה, לנהג האוטובוס, לאחות במרפאה, לרופא, כל כך הרבה נותני שרות ורק למלצרים צריך לתת? אני בעיקרון לא משאיר אלא עיגול של השקל האחרון. לא מוצא חן שיבואו בטענות לבעל המסעדה. נ.ב אני לא סובל את השרות בארץ כל רגע באה המיידלע ושואלת הכל בסדר ואז אני אומר לה: זה וזה וזה לא בסדר–ואין שיפור. לכן אני אוכל רק בבית או פלפל אם אני רחוק מהבית ורעב. אפשר גם שוורמה.

    הגב
  8. טל

    ברגע שהטיפ עובר לבעל המסעדה אני אפסיק לתת טיפ. גם ככה זה די מעצבן שכשאני נותן טיפ למלצר מסויים על שירות יוצא מהכלל הטיפ לא מגיע אליו אלא מתחלק בין כל נותני השירות.

    הגב
  9. דודי

    גם ככה המסעדות ובמיוחד הברים גנבים בני גנבים, כל דריינק הכי מסכן 50 ש”ח עכשיו תוסיפו עוד 15% טיפ לאן נגיע? אולי פשוט נחזור לימי התיכון ונתמסטל כבר בחניה. עכשיו ברצינות שני זוגות מגיעים לשבת בבר כמה משקאות מעט אוכל ובום 600 ש”ח כשאתה מבין שכל העלות אולי 100 ש”ח והבונוס זה שירות גרוע ומתנשא מצד המלצרית שעושה טובה שניגשת אליך. אסור להגיע לתל אביב עדיף לצאת לברים ברחובות הוד השרון רעננה ועוד מקומות מדליקים בלי כל הפלצנות המיותרת

    הגב
  10. Henrik Rotem

    Let the client decide about TIP . It is not the government business
    Stop the over regulations

    הגב
  11. דניאל חדד

    המסעדה תכניס את הטיפ בסוף החשבון -זה יביא את הלקוחות שלא ירצו לשלם .
    בנוסף גם המסעדות יעלו מחירים .
    הלקוחות ישלמו ברגליים ולא יגיעו
    פועל יוצא שכולם יפסידו
    הרמה תרד עקב יאוש המלצרים
    מסעדות יסגרו
    העיקר שמס ההכנסה יפסיד שקל
    מטומטמים כולם :
    חבל

    הגב
    • חגי

      מה נהיה טיפ למלצר כן ולאינסטלטור לא? הגיע הזמן שהמלצרים יוסדרו בתלוש…….
      ומה יקרה? מסעדות יסגרו? כנראה שלא…

      הגב
  12. גננת

    שקט בכיין

    הגב
  13. יזם

    “נשירת סטודנטים רבים ובריחת מוחות”
    We will take the chance 🙂

    הגב
  14. רם

    למה לסבך דברים פשוטים?
    כשאני מקבל את חשבון הארוחה ואני מעוניין לתשר את המלצר עפ”י מידת שביעות רצוני מהשרות
    אני אסמן את שיעור התשר :
    10%
    15%
    20%
    לא מוכן לשלם תשר
    ובזה מסתיימת הפרשיה

    הגב
  15. חוד

    הגיע הזמן שהשטות הזו שנקראת טיפ תצא מהשוק, שבעלי המסעדות ישלמו משכורת למלצרים, יכללו את זה במחיר המנה ובא לציון גואל, כמו בהרבה מדינות בהן המלצר מקבל משכורת ואיין איין טיפים !! לא כל דבר צריך. להעתיק מהאמריקאים

    הגב
    • זהר

      הגיע הזמן. המלצרים יתחילו לצבור זכויות בביטוח לאומי, פנסיה. הצרכנים יפסיקו לסבול את ההתחנחנות של המלצריות. יעלה הגיל הממוצע של המלצרים .

      הגב
  16. רן

    עיוות מטורף!
    המלצרים גם ככה לא מרוויחים מי יודע מה.
    כשאני נותן טיפ, אני נותן אותו למלצר ולא למסעדה שגובה מחיר יפה על המנה גם ככה.
    וגם לא למדינת ישראל שתתחיל לקבל מיסים על הטיפ הזה.
    אשקול אם לתת טיפים אם החוק יעבור.

    הגב
    • א

      גם עובדי ניקיון ומאבטחים לא מרוויחים הרבה.
      אז למה שהם כן ישלמו מס?
      מלצרים לרוב דווקא באים משכבות פחות נמוכות בחברה והם פשוט צעירים. אין שום הצדקה לתת פטור ממס לכל הסקטור.
      אין גם הצדקה לפטור ממעמ

      הגב
  17. יוסי

    בזמנו דיברו על כך.שהטיפים יגיעו ישירות למלצרים .בפועל מחירי המנות עלו הטיפים נשארו בידי בעל המסעדה. ציבור הלקוחות יצא קרח.משני הצדדים.

    הגב
  18. ציוני

    אםה המחירים יעלו – לא ניתן תשר. פשוט מאד.

    הגב
  19. קיש

    הטיפ הוא לא שכר! הוא נועד כדי להביע העאכה למי שעושה עבורך שירות. זה קיים בהרבה תחומים ולא רק בעולם המסעדות. שליחי פיצה, נהגים, טכנאים, מדריכים כולם מקבלים טיפים ואין לזה שום קשר לשכר שמגיע למלצרים. לא מבין למה המדינה דוחפת את היד שלה לכל מקום מה זה פה מדינה קומוניסטית פתאום?

    הגב
    • שרון

      בוקר טוב . המדינה נכנסת לכיס של כל אזרח וגם עוקבת אחרי אזרחים וגם מועלת מאחוריהם.

      הגב
    • רביב

      ואני ביקרתי בברלין. בגרמניה מקובל גג לעגל את התשלום למעלה. ארוחה של 27.5 יורו, אתה מעגל ל-28 או 29. במקרים רבים משלמים במדויק ואף מלצר לא מתבאס. אם הוא מקבל הוא מבסוט ומראה לך את זה ברגשות תודה.

      בארץ, הנוהל הוא: שירות חרא – 10%, שירות בינוני – 12%, משם והלאה השמיים הם הגבול. מלצר שבא מבואס מהבית ונותן לך שירות גרוע, גם כועס עליך אם השארת טיפ קטן. וכשמקבלים הרבה בקושי מסננים תודה (או שבכלל נמצאים במקום אחר ומגיעים רק לאסוף את הטיפ).

      הגב
  20. גק

    לא מזמן בקרתי בפריז והופתעתי לגלות מלצרים כועסים על כך שהדארתע להן טיפ 10% .
    לא רצו טיפ ! ביניהם טיפ זה מוזר ולחלק מהם זהנאפילו מעליב !

    הגב
  21. משה צפוני

    הטיפ הוא הכנסה לכל דברץ והוא מתבצע “בשחור”. אז או שהמסעדה תצרף את הטיפ לחשבונית, או שהמלצרים יעבדו כעצמאים וינפיקו חשבונית לסועד על קבלת הטיפ. והגיע הזמן לתבוע גם את המשלמים “בשחור” ולא רק את המקבלים. –מצד אחד בוכים שיש שוק שחור -מצד שני משלמים בשחור ומלבים את השוק השחור… דייייייי

    הגב
  22. זהר

    אני הולך למסעדה כדי לאכול. לא לחוויות. ובגלל שאנישונא את המסעדות בארץ, אני בכלל לא הולך למסעדה בארץ. אוכל רק בבית. אשתי מבשלת טוב יותר מהרבה טבחים, ישראליים. אם אני רעב כאשר אני יוצא מתיאטרון אני קונה בייגלה . ובחו’ל, בכל מקום יש מסעדות נורמליות. בשביל לאכול לא בשביל חוויות.

    הגב
  23. ziva

    אם הטיפ לא מגיע למלצר,אני מפסיקה להשאיר,וחבל שכך

    הגב
  24. רמי משען

    אין יש מאין!!!!!!
    המדינה רוצה להרוויח, וזה יבוא על חשבון מישהו

    הגב
  25. משה

    תלמדו להכין אוכל בבית זה כיף לא נורמלי ותמיד נישאר משהוא גם למחר. העלות תמיד יותר זולה והמקרר תמיד מלא.

    הגב
    • אריה

      המסעדות בארץ יקרות בטירוף! אני ואישתי יצאנו למסעדת פצה פשוטה ויצאנו עם חשבון של 220 ש”ח . זה יותר מ-$50 שווי!! $50 על פסטה, סלט כוס יין ושתיה קרה! על מה בדיוק? בהחלט יותר זולה בבית

      הגב
  26. שלומי

    אני לא מבין למה אני צריך לתת טיפ
    בעל המסעדה גם ככה לוקח מחיר מטורף למנה
    וזה המסעדה והאיכות האירוח שלו בהתאם למחיר המנה
    אני לא חושב שאני צריך לתת טיפ זה חלק משרות
    על מה שאני משלם ומוכן לשלם בשביל לשבת במסעדה של פלוני

    הגב
    • ברמן

      למה שתשאיר טיפ ? חזוני התשובה
      טיפ הוא ראשי תיבות של to insure proper servise בעבר היה נהוג במדינות מתקדמות להשאיר טיפ לפני ו או תוך כדי מהלך הערב על מנת להבטיח שירות קרוב ומפנק אל מול המלצר או הברמן בכל מדינה בעולם הטיפ כבר נמצא בתוך החשבון מי שעובד בעבודות אלו בארץ הם סטודנטים והעתיד של המדינה שגם ככה קשה להתפרנס בא …
      נראה לך שבעלי העסקים יכולים לעמוד בכל הרגולציות החדשות ? מה שיקרה בקרוב מאוד זה פשיטת רגל של מסעדות רבות
      מחירים מופרזים על מוצר נמוך
      נשירת סטודנטים רבים ובריחת מוחות
      פגיעה מטורפת בתיירות במדינה ומהיום כל מסעדה זולה תיהיה בופה כן כן אתה תצטרך לקום ולשרת את עצמך
      ואם אתה חושב שאתה יוצא למסעדה כדי לאכול ? אתה לא מבין כלום
      בשביל לבנות עבורך את החוויה הכוללת ערב ערב בעלי מקצוע כמוני וכמו חבריי עומלים קשה מאוד והאוכל הוא רק חלק מהחוויה אז פעם הבאה שלא תשאיר טיפ אל תתרץ זאת כאקט אידיאולוגי תגיד פשוט שאתה מעדיף לשמור את אותם שקלים לעצמך …

      הגב
      • אריק

        ברור שזה לא מעניינך אותך כמה הלקוח משלם על סלט / או חצי עם טחינה/ טוסט וכו’ במחיר של ארוחה שלמה! אותך מעניין להגדיל את השכר השעתי שלך ע”ח הטיפ בלבד.
        המחירים בארץ מטורפים ועוד המסעדנים מתלוננים. אז אולי תתעשרו קצת יותר לאט, במקום לפתוח 10 סניפים ?

        הגב
      • Notibar

        מה שאתה מבקש בעצם, שאני אממן את שכר לימודיך, שאני אממן את נסיעותיך לחו”ל, ושאני אממן את שכר הדירה שלך, ושאני אממן את משכורתך במקום המעסיק שלך ואם זה לא מספיק אז גם את ההון השחור שלך הפתור ממס.
        אין בעיה !!! אז אבוא לאכול בבית שלך במקום במסעדה !

        על השרות שלך במסעדה הבוס שלך גובה תעריף שרות מלא, אז שישלם הוא את משכורתך ולא אני. אחרת, עדיף לי לאכול בבית.
        ואגב… בבתי מלון אני משלם על בופה הרבה הרבה הרבה פחות ממסעדה אבל מקבל הרבהה הרבה הרבה יותר. ולא משלם טיפים.

        הגב
        • Notibar

          ואגב. היתרון הגדול ביותר של בופה הוא שאני רואה בעיניים מה אני לוקח לצלחת, את רמת ניקיונה אם בכלל, ואת טיב האוכל לפני שאני לוקח וללא הגבלת כמות האוכל, וכל מי שאכל בבתי מלון יודע שאני צודק.

          הגב
      • מרק

        הזיכרון קצר, והכסף קורץ…. כתוב בחוק שמחיר מנה במסעדה כולל כבר את השרות… משום מה כולם מתעלמים, וממשיכים להדפיס על החשבון ״לא כולל שרות״ שזו עבירה כשלעצמה…
        העיקר ״דואגים״ למלצרים… מדינת קומבינה

        הגב
      • טליה ר.

        צודק.מעדיפה להשאיר טיפ למלצר/ית

        הגב
      • ששש

        אני לא משלם טיפים, וכולם צריכים לעשות ככה – אין שום סיבה.
        כמו שלמוכר נעליים אני לא צריך לשלם טיפ כדי “להבטיח את רמת השירות”, אין סיבה לשלם לברמנים/מלצרים.
        אם בלי טיפים אתם לא מרוויחים מספיק – תחליפו עבודה, בסוף יהיה שיווי משקל ובעלי מסעדות וברים ישלמים יותר.
        למתקשים – סרטון טוב שיסביר לכם את האמת העצובה לגבי הטיפים:
        https://www.youtube.com/watch?v=joM-hQkM-W8

        הגב
      • יעקב כהן

        המסעדות נותנות שירות גרוע .
        אני שונא לתת טיפים אבל נותן .

        הגב
    • בני

      כאשר אתה נכנס למסעדה לקנות מוצר המוצר כולל שירות, מחיר המוצר גבוה וכולל את הוצאות המסעדה, בעל המסעדה מעדיף שלא לשלם על עבודת המלצר ולכן אומר למלצרים שהשכר שלהם זה הטיפים וכן מוציא להם תלוש שכר על כסף שהוא לא שלו ולא יצא מכיסו!!! כאשר אני משהר שהוא מדווח על תלוש השכר כהוצאה ומנכה אותה מסך ההכנסות שלו כך שבעל המסעדה מרויח פעמיים ולא בצדק!!!!! יש לשלם למלצרים שכר ומי שרוצה לתת טיפ למלצר שיתן לו כמה שירצה מתוך רצון טוב והערכה לשירות ולא מתוך חובה שרק מעלה באופן לא רישמי את מחיר המנה ונותנת פתח לבעל המסעדה לדווח על הוצאה שלא שלו כהוצאה שלו!!!!!

      הגב
    • מירי

      שלומי אתה רציני?
      נראה לך שהמלצרים באים לבלות ופשוט נורא בא להם לשרת אותך הבנות שלי עבדו ועדיין מלצריות הן עובדות בין 8-12 שעות במשמרת צריכות לחייך אלייך כלקוח גם אם אתה לא ממש אחד ששווה את זה צריכות לקחת את ההזמנה בחיוך ובסבר פנים סובלני גם אם אתה משגע אותן לנקות אחרייך ולא רק את השולחן וסוף את לא מפרגן בטיפ??
      הן לא מקבלות משכורת מבעל המסעדה המשכורת שלהן הן הטיפים שלך.
      אתה הולך לעבוד בהתנדבות במקום העבודה שלך?
      תעשה לעצמך טובה -תאכל בבית.

      הגב
    • יהודה טל

      לתת טיפ למלצר או למלצרית זו זכות ולא חובה, אם השרות היה טוב ומהנה הטיפ זו הבעת תודה והערכה לנותן השרות.
      לא נהנית מנותן השרות קום לך בלי להשאיר טיפ.

      הגב
    • אנונימית

      אני מסכימה איתך. תתארו לכם נהג אמבולנס מגיע לטפל בהם בבית/ברחוב וכ’ו. הוא נותן לכם את מלוא היחס. גם מקצועי וגם אנושי (מרגיע אותכם ואת בני נשפחתכם). אז מה הוא מקבל טיפ?
      או שאתם מגיעים לעו”ד לייעוץ כלשהו. ואותו עו”ד היה מעולה-אז גם לו תיתנו טיפ??
      חייבים לעגן את הטיפים בחוק.
      הלקוח מגיע למסעדה לאכול. אם בעל המסעדה מעסיק למצרים אז שישלם לו. לא הלקוח צריך לשלם על האוכל+טיפ.

      הגב

שדות חובה מסומנים בכוכבית

תגובתך הועברה לצוות לאומי בלוג ותפורסם לאחר אישורה.

האם אתה מסכים?