אורי היימן

במקום שהכסף ינהל אתכם, כך תתחילו אתם לנהל אותו

אורי היימן
רובנו מכירים את התחושה הזו בסוף החודש, כשאנחנו מופתעים מההוצאות הרבות, ולא מבינים איך זה קרה לנו. אז איך משנים את המציאות הזו, ומה זה בעצם אומר לנהל את הכסף ולא להיות מנוהל על ידו?

מה זה אומר לנהל את הכסף ולא שהכסף ינהל אותך? במילה אחת – שליטה. ובכמה מילים? תכנון, הגדרת גבולות והחלטה על סדרי עדיפויות בחיים, וזאת במקום להיות בסיטואציה שכל הזמן אנו רק מגיבים להוצאות ולחשבונות שרודפים אחרינו.

 

כלומר, לעבור למצב שבו אתם יוזמים, להיות במקום יצירתי יותר, מקום ששם לנגד עיניכם את המטרות שלכם – לא משנה אם זה לצאת מהמינוס או להקים עסק, להתחיל לחסוך לחופשה  משפחתית או לפתוח קופת חיסכון ללימודים של הילד. בכדי להגשים את  המטרות הללו, יש לנהל את התקציב האישי והמשפחתי ולא רק להגיב כל הזמן ולהיות מופתעים בסוף החודש מכל ההוצאות.

 

להפסיק להגיב ולהתחיל לתכנן

אנחנו רואים עוד ועוד אנשים שנמצאים במקום של "להגיב" במקום "לתכנן". מה זה אומר? מגיעה הוצאה, לא משנה אם זה תשלומים לבית הספר, קניות, ביגוד, שכר דירה או משכנתה. במקום לעצור לרגע ולחשוב "איפה ההוצאה הזו עומדת ביחס למכלול ההוצאות שלנו? איפה זה אל מול המטרות שלנו? האם זו הוצאה סבירה אל מול המטרות שהגדרנו לעצמנו – כמו החו"ל שחלמנו עליו או בר המצווה של הילד? בדרך כלל אנחנו פשוט מוציאים את הכסף ואחר כך מופתעים בסוף החודש כשכל ההוצאות "דופקות בדלת".


ילד חולם על מטוס

 

אחרי שנים של ניסיון אנחנו רואים שמי שנותן לכסף לנהל אותו, יורד גם ברמת החיים שלו וגם ביכולות הכלכליות שלו. הירידה באיכות החיים מביאה עימה לחץ נוסף, כמו תסכולים רבים וחיכוכים עם בן או בת הזוג.

 

אז מה אני יכול להרוויח מזה שאני אתחיל לנהל את הכסף שלי?

ודאות, שליטה, השגת המטרות והחלומות שלנו, שאחרת לא תגיעו אליהם לעולם. כל מטרה, קטנה  כגדולה – מקניית אופניים חשמליים או גלשן, דרך טיסה עם המשפחה לטיול בר מצווה ועד רכישת דירה. מה שנרוויח מהתכנון הוא שקט נפשי. כאשר נדע לקבוע סדרי עדיפויות,  נוכל לראות את ההתקדמות לעבר אותה המטרה. כך, כל הוצאה תעמוד בשיקול מושכל "האם היא מקדמת אותנו לעבר המטרות שהצבנו לעצמנו?". בסופו של דבר נהיה מאושרים יותר, גם מהדברים הקטנים שוויתרנו עליהם בדרך. וזה הפוך ממה שאנשים חושבים, שנוטים להתפתות לקניות והוצאות אימפולסיביות.

 

אפשר להבטיח שכשמנהלים את הכסף רואים תוצאות?


מי שרוצה, מי שמתמיד, מי שמאמץ לעצמו שיטה לניהול תקציב ומי ששם לעצמו מטרה – יצליח בחיים מבחינה כלכלית ויהיה יותר מאושר לעומת בן אדם שלא עושה זאת. זה תלוי רק בכם. אם תדעו לתכנן קדימה ותתמידו – אתם תגיעו אל המטרות שלכם.

 

צעירים ברכב

 

מאיזה גיל צריך להתחיל לנהל את הכסף?

ניהול כסף מתחיל אפילו כשילד בן 3 נכנס לחנות ממתקים ומחנכים אותו לדחות סיפוקים ולבחור רק ממתק אחד. בהמשך,  כשהילד בן 6, רצוי להסביר לו בצורה משחקית על משמעות הכסף בחיים שלנו ולאפשר לו התנסויות מגוונות. וכמובן שהכי חשוב ללמד את בני הנוער  לנהל את דמי הכיס החודשיים שלהם ולהגדיר לעצמם סדרי עדיפויות, כך שגם הם יידעו לא לפרוץ את הגבולות ביחס למטרות שלהם. לסיכום, זה מתחיל מחינוך בגיל מאוד צעיר, וככל שמתבגרים מוסיפים לכך יותר שיטות, מיומנויות וידע שתורמים לניהול הכסף ולחינוך הפיננסי שלנו.

 

עצות זהב לניהול הכסף

  1. תגדירו לעצמכם מטרות: ברגע שתהיה לכם תוכנית ברורה להשגתן, תהיה לכם גם מוטיבציה להתמיד. אדם ללא מטרה, על פי רוב, לא  יתמיד בתהליך. ברגע שתהיה לכם מטרה תהיה לכם גם מוטבציה לחסוך בעצמכם, להיות יצירתיים ולהקדיש משאבים לשם כך. זכרו, המטרה לא חייבת להיות יאכטה או שעון יוקרתי. היא יכולה גם להיות שמחליטים לצאת השנה מהמינוס.
  2. לדעת איפה אני נמצא:  או איך שאנחנו קוראים לזה "לעשות לעצמנו בדיקת דם כלכלית". השאלה שצריכה להישאל כאן היא איך אני אצא לניווט בלי מפה? בשביל לצאת לניווט אל עבר המטרה, צריך קודם כל לדעת כמה אנחנו מוציאים על דברים, מהן ההוצאות הקבועות והמשתנות והיכן ניתן לחסוך או להתייעל, מהם סדרי העדיפויות שלי, כמה התחייבויות יש לי… לצד כל זה חשוב לקחת בחשבון  את ההכנסות הקבועות שלי. מכאן ניתן להתקדם גם לעבר המטרות שהצבנו לעצמנו.
  3. שיטה: הבנתם לאן אתם רוצים ללכת, מה מצבכם הפיננסי ובניתם תוכנית פעולה בדרך אל המטרה? עכשיו צריך שיטה. במילים אחרות, שיטה לניהול התקציב ובקרת ההוצאות.

 

מעקב מסמכים

 

האם יש שלב מאוחר מדי בחיים להתחיל לנהל את הכסף שלך?

במילה אחת – לא. אף פעם לא מאוחר מדי להתחיל לנהל את הכסף שלכם. שבו עם עצמכם, תקראו שוב את הטור הזה ותצאו לדרך חדשה.

 

אבל מאיפה מתחילים? אני במינוס, מגלגל הלוואות, גר בשכירות… איך מתחילים לנהל את הכסף?

קודם כל לעשות "בדיקת דם כלכלית" ולהבין כמה אתם מוציאים במדויק על דברים שהם משתנים – קניות בסופר, מסעדות, בילויים, ביגוד, הנעלה,  בעצם כל דבר שאתם רוכשים. ברגע שבן אדם משקף לעצמו בדיוק כמה הוא מוציא ועל מה, זה יהיה "צלצול ההשכמה" עבורו.

מקור הבעיה הוא להיות במינוס תמידי ולא להבין איך בכלל הגעתם לשם. ברגע שעוצרים לרגע את מחול השדים הזה ועושים מיפוי של מצבנו הכלכלי – שם בעצם מתחיל השינוי. בהצלחה!

 

צריכים להגיע לסניף? הזמינו פגישה מראש (בלי לחכות בתור) לסניף שהכי נוח לכם להגיע אליו! לשירות "הזמן פגישה" >>