
משבר הקורונה: כך תעשו סדר מידי בתקציב המשפחתי
ענת דריאללמי שמתחבטים כיצד לייצר תקציב משפחתי מותאם למצב, ננסה לסייע לכם, צעד צעד, לצלוח את התקופה המאתגרת:
להכיר את ההוצאות שלנו:
בימי שגרה, רבים מאיתנו לא מעניקים תשומת לב רבה מדי להוצאות שלהם. אולם במצב משברי, כשההכנסות קטנות, אין ברירה אלא לקצץ בצד ההוצאות. השלב הראשון הוא להכיר את כל ההוצאות שלנו שייתכן והשתנו בתקופה זו.

הוצאות על מגורים:
ההוצאה על מגורים היא אחת ההוצאות הכבדות של רובנו. ניתן להקפיא את תשלומי המשכנתא ל-6 חודשים ולהרוויח קצת אוויר. אם כבר פרעתם חלק מהמשכנתא, כדאי לבדוק מול הבנק אם ניתן להעמיד הלוואה חדשה כנגד הנכס שלכם, באופן שיקטין את ההחזר החודשי.
אם אתם גרים בשכירות, זה הזמן לפנות לבעל הבית ולבקש, לאור המצב, דחייה בתשלומים או הקלה בשכר הדירה. במידה שאין היענות – לשקול סיום החוזה ומעבר למגורים זולים יותר.
לבטל תשלומים על שירותים שלא ניתנים כרגע:
אם בחניה עומדים שני כלי רכב ללא תזוזה, אפשר להקפיא זמנית את תשלומי הביטוח. אם הילד לא הולך לחוג, בדקו אפשרות לקבל החזר על שיעורים שלא התקיימו ועצרו תשלומים עתידיים.
לקצץ בהוצאות לא חיוניות:
התעדוף הוא אישי – יש מי שיוותר על מנקה או בייביסיטר, אחרים על סרטים שמזמינים בתשלום בטלוויזיה.
קניית מזון:
מומלץ לרכז את הקניות לחודשיות או שבועיות באופן מתוכנן מראש (כן, להגיע לסופר עם רשימת מצרכים ואותה אכן לרכוש), ולהימנע מקניות מפוזרות ו״השלמות״ מדי כמה ימים.
סדר בהלוואות ובמסגרת האשראי:
ללא מעט משקי בית יש כמה הלוואות ממקורות שונים. זה הזמן לבדוק כמה עולות לכם ההלוואות האלה, ולראות אם ניתן להחליף חלק מהן בהלוואות זולות יותר.
בכל הנוגע למסגרת האשראי בחשבון העו"ש – בדקו האם היא מספיקה לצרכים הנוכחיים שלכם? אם לא – ניתן להגדילה וכך לחסוך בהוצאות הריבית (כלומר, לשלם את הריבית לפי המסגרת במקום על ריבית גבוהה יותר הנגבית כאשר חורגים מהמסגרת).
לבטל הוראות קבע להשקעה, לפדות פיקדונות:
לבטל ביטוחים כפולים:
ההוצאה של משק בית על ביטוחים הולכת וגדלה עם השנים. זה הזמן להיכנס ל"הר הביטוח", אתר שבו מרוכזים כל הביטוחים הקיימים שלכם, לבדוק אם יש לכם ביטוחים מיותרים או כפולים.
לאתר חסכונות אבודים:
בחברות הביטוח ובבתי ההשקעות "שוכבים" מיליארדי כספים "אבודים" – קופות גמל וחסכונות אחרים שבעליהם שכחו מקיומם. זה הזמן להיכנס לאתר "הר הכסף" ולבחון, באמצעות הקשת תעודת הזהות, אם יש לכם "אוצרות" אבודים כאלה.
למצות זכויות:
לבדוק אם מגיעות לך הנחות שונות שלא ניצלתם עד כה, לדוגמה – הנחה בארנונה להורים גרושים, נקודות זיכוי שמגיעות לכם ממס הכנסה, החזרים ממס הכנסה וביטוח לאומי, וכדומה.
לשתף את כל המשפחה:
משימת הקיצוץ בהוצאות היא לא רק עניין של ההורים. מניסיוננו לאורך השנים, יש חשיבות עצומה לשיתוף הילדים בתהליך ולגיוס שלהם למשימה. במידת האפשר, ניתן להשאיר לילדים את הבחירה על מה מההוצאות שלהם לוותר, כדי שירגישו שותפים ומחויבים לתהליך.
הכותבות הן ראש מערך קמעונאות וראש ענף פיתוח עסקי בבנק לאומי